[潮童焗飯] 花膠甜品 – 227甜棧

花膠呢,固本培元、補氣活血、增精強腎,對肺腎虛弱,貧血等皆有功效,補而不燥,男女老幼都適用。食落口,爽口有嚼勁,無腥味,配搭清甜既雪梨,海底椰,加埋南北杏,一盅清熱止咳既花膠海底椰燉雪梨就完成啦!

我發現,原。來。我。無。寫。過。甜。品。鋪!

識我既人都知我好鬼麻煩,食甜品剩係食西式甜品,即係咩蛋糕、咩雪山、咩咩咩呢D,九世都唔會食中式甜品一次。估唔到,第一次係到介紹,就係位於太子一角既中式甜品鋪 – 227甜棧

長話短說,呢到有咩特色可以吸引到我先?
第一,高性價比既花膠類甜品;
第二,環境優雅,古色古香,味道+3;
第三,唔係好洗等位(你地唔好同我爭位!)

好啦,其實甜品真係無咩好寫,我地今次睇相為主。

首先,上一上堂先,花膠有咩好?我係網上搵左人地一段野出黎比大家參考:

中醫角度:
固本培元、補氣活血、增精強腎,對肺腎虛弱,貧血等皆有功效,補而不燥,男女老幼都適用。

西醫角度:
含高黏性膠原蛋白、豐富膠質、磷質、鈣質,蛋白質成份高,脂肪含量低,是最天然的美肌養顏食品。

其實你,特別係女生,唔洗理上面段字,你只需要知道:食完可以養顏

就得啦。所以,我同朋友都係嗌有花膠既甜品:「花膠海底椰燉雪梨」同「花膠木瓜雪耳」。

R0044788

花膠海底椰燉雪梨 $52
打開盅蓋,望落去好Full,真材實料。花膠爽口有嚼勁,無腥味(平時食其他花膠菜式,要用其他味道較強既材料黎遮一遮,睇黎老細用左特別既方法去處理),配搭清甜既雪梨,海底椰,加埋南北杏,一盅清熱止咳既花膠海底椰燉雪梨就完成啦!

花膠海底椰燉雪梨
花膠海底椰燉雪梨
R0044793
我係花膠
R0044792
我係雪梨
R0044797
我係海底椰

朋友既花膠木瓜雪耳 ($48),潤肺滋陰。各位記著,食呢個甜品,係唔會豐胸嫁!兩樣野無關係嫁(事關我朋友決定既時候,我笑左好耐)

R0044790

鋪頭以客棧為主題,用燈籠、紅牆、木製傢俱、陶瓷器皿、古典音樂黎營造古色古香既感覺。係到食中式甜品,特別好味。

R0044781R0044799

設有自助茶水吧,定期換唔同既熱茶。自己幫襯過幾次,已經試過凍頂烏龍,杞子普洱,杞子荔枝紅茶等等,唔知係咪根據天氣而轉嫁呢?

R0044778

價錢好合理,真材實料都係收五十蚊左右,仲有咁靚既格局,抵!
R0044782

讚好「潮童焗飯」Facebook專頁,收受最新既資訊:https://www.facebook.com/modernchildhk

餐廳資訊:
227甜棧
電話:3117 1223
營業時間:星期一至日: 15:00-00:30
地址:太子花園街246號地下B舖

Comments

comments

潮童焗飯

吃貨一名

1 comment

發表迴響

收取最新資訊

最多人睇

潮童焗飯 Facebook

/* ]]> */